2013. november 17., vasárnap

Ibolya élete

Ibolya és Rózsa tegnap egy kis diaporámát készítettek Ibolya életéről, egészen az első gyermeke születéséig. Az utolsó kép felirata: Boldog életet kívánunk.
Úgy legyen!
















Erzsébet-nap

Erzsébet nap lesz nemsokára, ami nálunk családi ünnep is, hiszen drága Nagymamim, és (egyelőre :-) - Réka? ) legkedvesebb unokahúgom is Erzsébet. Ma pedig a dobogókői jezsuita kápolnában egy kicsit gyerekközelibb szentbeszédet tartott Józsi atya, és megelevenítették Szent Erzsébet történetét.

 Már előre megbeszélték Mamácskámmal, hogyan lehetne a legjobban megvalósítani ezt a kis játékot. Rózsa volt Szent Erzsébet, nagy örömmel és lelkesedéssel készült egész reggel, mire minden apró részlet összeállt, a ruha, a nyaklánc, a hajpánt, a hajviselet stb.
Aztán a felnőtteknek szóló rész után vállalkozó kedvű gyerekek elvállalhattak egyes szerepeket: a gonosz sógornő, éhező szegények, katonák stb., és Józsi atya vezetésével (és kiapadhatatlan humorával kísérve) előadták a rózsás legendát. Rózsa csodálatos kötényében elsőre szebbnél szebb rózsák voltak, másodjára pedig kenyérkék. Végül mindenki, a felnőttek is kaphattak egy-egy kenyeret Szent Erzsébet kenyerei közül. Mi még nem ettük meg... de vacsorakor igyekszem nem elfelejteni. Hálát adni azért, hogy van mit ennünk, és még mennyi mindenünk, ami olyan természetesnek tűnik sokszor... és legalább egy imát mondani azokért, akiknek nincs.

2013. november 10., vasárnap

Elég visszafogott tökbuli

Az őszi szünetben ezúttal is tökbulit tartottunk. Ez nálunk hagyomány, de most annyira nehezen vettem rá magam mindenféle szervezésre, hogy majdnem ez is elmaradt. Igazság szerint legszívesebben csak üldögéltem volna egy sötét sarokban... De a gyerekek nagyon várták már, ezért végül csak vettük négy szép tököt, mindenki kifaragta a sajátját, a saját kedve szerint. Rózsáénak szív alakú szeme van, a végén még masnit is kapott. Ibolya is elég stílusos, kislányos tökfejet készített. Gáboré félelmetes lett, Tikának persze segítettünk, de a végén, másnap az derült ki, hogy a legnagyobb örömet az jelenti, ha egy nagy késsel szétdarabolhatja a tököt, úgyhogy ez még több napig tartó játék kezdete lett.
Készítettünk néhány papírfigurát is, denevért, pókot hajtogatott Gábor. Este még táncoltunk egy jót különböző zenékre.